HockeyNews
PLUS

Håkan Åhlund om nyckeln till framgång för AIK: "Gruppen måste vara enad"

(13329) HÅkan Åhlund
Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

Publicerad: 22 mars 2020

FacebookXWhatsApp

Håkan Åhlund blev tränaren som ska leda AIK upp från jumboplatsen man landade på under förra säsongen.
För HockeyNews.se berättar han om planerna för AIK, uppbrottet med Oskarshamn och första året som SHL-tränare.
– Det finns egentligen inga genvägar till att vara lyckosam. Man måste bygga en grupp som driver varandra och har förståelse för vad som krävs, säger han.

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudpartner 

Håkan Åhlund hyllades som en av de stora hjärnorna bakom IK Oskarshamns avancemang till SHL förra våren och fick fortsatt förtroende när laget gjorde sin första säsong i Sveriges högsta liga någonsin.

Men debutsäsongen i SHL blev inte som man hoppats på och under hösten rapporterades det om en maktkamp mellan Åhlund och sportchefen Daniel Stolt och senare under vintern meddelade Åhlund att han tänkte utnyttja möjligheten till att säga upp sista året på sitt kontrakt och lämna klubben efter säsongen.

Sista januari fick han sedan sparken.

– Det är så i en process, man måste jobba ihop och ha en samsyn på det och någonstans under resans gång märkte jag att det inte fanns där och då valde jag att säga upp mig och jobba för säsongen som var kvar så att säga. För mig var det var inga konstigheter att jobba så men de valde en annan väg, men det är ovanför mitt huvud, säger Åhlund till HockeyNews.se om avslutet i Oskarshamn.

För Åhlund var det första säsongen som huvudtränare i SHL.

– Det var en utmaning. Jag fick vara med och vara assisterande i Örebro när vi var nykomlingar så jag visste att det skulle vara tufft, det är tufft att vara nykomling och med det lag vi hade i Oskarshamn så var det många som aldrig hade känt på SHL, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att vi som grupp växte ju längre säsongen gick och vi spelade väl egentligen som bäst när jag fick lämna, så det var lite synd att man inte fick fullfölja.

Hovet blir nu Håkan Åhlunds hemmaarena. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Den 52-årige Örebroaren behövde däremot inte gå arbetslös särskilt länge.

I fredags presenterades han som ny tränare av AIK efter att han skrivit på ett kontrakt över de två kommande säsongerna.

– Det känns inspirerande och väldigt roligt med en anrik klubb som AIK är. Vi har haft kontakt ganska länge, de har varit väldigt flitiga och ambitiösa så jag tycker att det vuxit in så det känns bara positivt, säger han.

Vad var det som gjorde att det blev AIK?

– Hur de presenterade hur de vill jobba framåt. De har haft några år det där det inte fallit väl ut men vi har pratat om det och hur min syn på det ser ut, hur man ska jobba och spela, så det känns positivt.

Under förra säsongen hade AIK inte bara stor omsättning på spelarsidan efter att det tagit stopp i SHL-kvalet i play off mot Leksand, efter att man innan det förlorat mot ett av Åhlund tränat Oskarshamn, utan man hade också totalt tre olika huvudtränare.

Jussi Salo inledde säsongen men ersattes i november av Bobo Simensen som i sin tur ersattes av Roger Melin i februari som fick uppdraget att rädda laget kvar i Hockeyallsvenskan då man vid den tiden var klara för spel i kvalserien.

Något spel i kvalserien blev det som bekant inte och nu vill man lyfta och bli ett stabilt lag igen.

En långsiktig plan är också något Åhlund förespråkar, som trots att han är ny tränare i en ny klubb får vara med på nästintill hela arbetet inför kommande säsong.

– Det tycker jag är kul, att man får vara med och vara delaktig från start, att vi pratar hur vi ska spela, träna och vara varje dag. Det är jätteviktigt. Det är så vi jobbat i Pantern och Oskarshamn också, man gör inte allt på en säsong utan det tar tid, säger han.

Lagbygget och gruppsammansättningen kommer vara ett stort fokus. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån 

Stort fokus kommer ligga på att bygga ihop en grupp som vill kämpa för varandra.

– Det finns egentligen inga genvägar till att vara lyckosam. Man måste bygga en grupp som driver varandra och har förståelse för vad som krävs. Även folk runtomkring, personer i styrelse och så, att de förstår att det inte bara sker utan det är hårt arbete. Det tycker jag är kul och det har funkat väl hittills och jag tror inte att det finns så mycket hokus pokus i det. Gruppen måste vara enad, säger Åhlund.

LÄS MER: GENOMGÅNG: De kan lämna – och så bör AIK värva 

Många klubbar står för en ekonomisk utmaning inför framtiden då intäkter från slutet av förra säsongen uteblev i och med coronavirusets spridning som gjorde att säsongen stängdes ned.

Något som gör att många kommer lägga större fokus på de egna leden

– Framförallt som det ser ut nu, när man inte vet var världen tar vägen i de här tiderna, så måste man kunna ta tillvara på junior- och ungdomsverksamhet och spela in dem, det är nog så viktigt. Så det tycker jag är kul, att man kan få guida de unga vidare så så att säga, säger Åhlund.

Exakt vilka som Åhlund får med sig i ledarstaben är inte tillkännagett ännu, men hans tidigare kollega Fredrik Hällberg har fått beskedet att han inte blir kvar i Oskarshamn.

– Haha, jag vet inte. vi har inte riktigt klart än vad som sker och Fredrik har precis avslutat sin säsong och han behöver nog landa. Men det är ingen hemlighet att vi har jobbat tillsammans i fyra år och gjort bra saker ihop, helt klart, men vi får se vad som händer, säger Åhlund på frågan om han kommer ringa sin gamle kollega.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!